Dobrodošli

Friedrich-Ebert-Stiftung u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini Friedrich-Ebert-Stiftung započela je sa radom još 1994. god. – dakle još za vrijeme bosansko-hercegovačkog rata. Od 1996. god. Fondacija ima svoj ured u glavnom gradu Sarajevu a od 1998. god. svoje drugo sjedište ima u Banja Luci. Od tada ona na raznovrsne načine prati proces tranzicije u državi.

Mi se zalažemo za kooperativan dijalog između politički odgovornih i civilnog društva. Uz pomoć lokalnih, regionalnih i nacionalnih partnera Fondacija Friedrich Ebert Bosna i Hercegovina organizuje radionice (Workshops), seminare, predavanja i međunarodne konferencije o centralnim društvenim i ekonomsko-političkim temama.


Aktuelnosti

Regionalni dijalog: "Spoljna politika u regiji u svjetlu EU integracijskog procesa“

U okviru renomiranog programa „Regionalni dijalog“ 11. aprila 2014. godine u Banjaluci održana je konferencija na temu „Spoljne politike u regiji u svjetlu EU integracijskog procesa“. Stručnjaci i predstavnici ministarstava spoljnih poslova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije su razgovarali o spoljnopolitičkim pristupima njihovih zemalja u svjetlu EU integracijskog procesa.

Amer Kapetanović, pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH za bilateralne odnose, naglasio je kako je Bosni i Hercegovini potrebna koherentna spoljna politika, čiji će važan dio biti posvećen ekonomskoj diplomatiji. Đorđe Latinović, savjetnik člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, kazao je da su se s eskalacijom ekonomske krize mijenjali i prioriteti spoljne politike BiH, kao i da je rastao  euroskepticizam.


Radni odnosi i socijalni dijalog u 2013. godini

Godišnji izvještaj Fondacije Friedrich Ebert o radnim odnosima i socijalnom dijalogu analizira socio-ekonomski razvoj i nudi pregled u oblasti državnih mjera, radnih odnosa, sindikata i tripartitnog socijalnog dijaloga u Jugoistočnoj Evropi.

Izvještaj za BiH možete preuzeti ovdje, a ostale izvještaje za zemlje regiona na web stranici našeg regionalnog ureda http://www.fessoe.de/


Politička akademija na temu: "Građanin, društvo i politika u modernoj demokratiji"

Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini 3. aprila zvanično je otvorila ovogodišnji prvi modul Političke akademije u Banjaluci. Trodnevnu radionicu na temu Građanin, društvo i politika u modernoj demokratiji pohađalo je više od 50 učesnika.

Polaznici akademije imali su priliku da prošire znanja o političkom sistemu Bosne i Hercegovine, te da diskutuju o temi „kriza demokratije i mogućnosti građanske participacije“.U okviru Akademije organizovan je i razgovor sa političarima. Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i Branislav Borenović, poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS, ukazali su na to da građani u nedovoljnoj mjeri participiraju u političkim procesima i apelovali na polaznike Akademije da se aktivnije uključe u političke procese.
Više informacija možete pronaći ovdje ovdje


Prezentacija aktuelne studije "Mladi i mirovni rad u BiH"

Krajem marta je Fondacija Friedrich Ebert u Tuzli predstavila svoju aktuelnu studiju "Mladi i mirovni rad u Bosni i Hercegovini". Studija je rađena pod vodstvom Prof. Dr. Ismet Sejfija u saradnji sa mr. Amelom Delić i Edinom Cipurković. Rezultati ispitivanja u okviru ove studije pokazuju da mladi dijele mišljenje da proces izgradnje mira u Bosni i Hercegovini još nije završen.

Najveće inicijative s ciljem jačanja mirovnog rada mladi ponajprije očekuju od nevladinog sektora, no bez obzira na to oni se jako malo uključuju u sam rad nevladinih organizacija. Osim toga se ispitivanjem unutar ove studije jasno pokazalo da mladi, kada se radi o iskustvima vezanim za prošlost, najviše vjerujuju svojim roditeljima, učiteljima, profesorima i sudovima. Generalni zaključak studije je da se angažman mladih u ovoj oblasti mora dalje jačati, jer razumijevanje prošlosti doprinosi stvaranju budućnosti.


Prezentacija političke analize "Kosovo - nova realnost regionalne saradnje"

Sredinom marta su Fondacija Friedrich Ebert i Vanjskopolitička inicijativa BiH predstavila novu analizu pod  nazivom "Kosovo – nova realnost regionalne saradnje“.

Analiza je predstavljena i diskutovana među visokim zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova BiH, Parlamenta BiH, predstavnika ambasada država iz regije i bivšim diplomatama. Ova analiza govori o tome na koji način se otopljavanje odnosa između Kosova i Republike Srbije može reflektirati na odnose Bosne i Hercegovine i Kosova. Analizu možete preuzeti ovdje


In Memoriam Klara Cetkin – obilježavanje 8. Marta na drugačiji način

Tačno prije 104 godine, na konferenciji socijalistkinja u Kopenhagenu, prihvaćen je prijedlog Klare Cetkin "da se 08. Mart zavede kao dan borbene solidarnosti žena, kao dan koji će povezati sve žene svijeta u borbi za svoja prava i punu slobodu čitavog naroda".

Godine 2014. je nevladina organizacija CRVENA u saradnji sa NGO RED MIN(E)D i Fondacijom Friedrich Ebert internacionalni dan žena - 08. Mart - obilježila u duhu Klare Cetkin i uz sjećanje na davno zaboravljene heroine ženske društveno-političke organizacije Antifašističkog fronta žena. Izložbom i diskusijom pod nazivom "Šta je nama naša borba dala?" u historijskom muzeju BiH se postavljalo pitanje o slobodi, solidarnosti i mjestu za žene u društvenom, političkom i ekonomskom životu naše zemlje. Rezime diskusije je bio jasan: “zahtjevi za ekonomskom, političkom i socijalnom stabilnošću žena prije sto godina i danas, su ostali neispunjeni”. Time se još jasnije ukazuje na važnost i značaj istrajne borbe protiv diskriminacije žena.  


Regionalna konferencija: "Odgovornost vlasti, civilno društvo i nove tehnologije"

U subotu, 23.11.2013. godine Friedrich-Ebert-Stiftung je, u saradnji sa UG Zašto Ne u prostorijama CIPS-a (Kampus Univerziteta u Sarajevu) održala regionalnu konferenciju pod nazivom "Odgovornost vlasti, civilno društvo i nove tehnologije – POINT2.1".

Konferencija je omogućila predstavnicima civilnog društva iz BiH i iz regiona da razmijene iskustva u pogledu korištenja novih tehnologija s ciljem povećanja odgovornosti nosioca javnih funkcija. Pored toga se ukazalo na važnost transparentnosti tokom odlučivanja i donošenja novih zakona, te se u tom pogledu ukazalo na portale, koji mogu biti od velike koristi stanovništvu. Sažetak konferencije je bio da se u regionu dosta uradilo na korištenju novih tehnologija za stvaranje odgovornije vlasti, ali da ovakve razmjene iskustava uvijek mogu da poluče novim saznanjima, koja se mogu primijeniti u pojedinim državama.


Predstavljanje studije: "Nezaposlenost mladih u BiH – trenutna situacija, izazovi i preporuke"

Krajem novembra je uz podršku Friedrich-Ebert-Stiftung prezentovana studija pod naslovom "Nezaposlenost mladih u BiH – trenutna situacija, izazovi i preporuke" - Autor Erol Mujanović.

Friedrich-Ebert-Stiftung je podržavajući izradu ove studije nastojala da svim akterima koji mogu utjecati na rješavanje nezaposlenosti mladih ukaže na trenutnu situaciju, koja je zabrinjavajuća, ali i da ponudi rješenja koja bi vrlo lako mogla biti implementirana. Velika zainteresiranost medija za ovaj događaj je svakako jedan od pokazatelja da nezaposlenost mladih predstavlja jedan od gorućih problema u bh. društvu.